Så går det till att musta

Äpplena tvättas och  krossas.  Den krossade frukten pressas sedan under högt tryck. Råmusten som då blir, hettas upp till 80 grader. Då försvinner alla jästbakterier, men äpplets smak och näringsämne bevaras. Pastöriserad must är hållbar upp till 12 månader i rumstemperatur.

Öppnad förpackning är hållbar 3- 4 veckor i kylskåp.

Vi fyller den pastöriserade musten i 3 liters  stadig plastförpackning, med tappkran,  som är  lätt att lagra både stående och liggande.

 

Vill du inte ha pastöriserad must, kan du få enbart råmust i egna väl tvättade kärl.  Råmusten håller ca 3–5 dagar i kylskåp, men går också bra att frysa.

Minsta mängd äpplen för att garanterat få sin egen must är 50kg, vilket motsvarar 5-7 fyllda papperskassar. Det finns ingen övre gräns för hur mycket du vill få mustat. Har du mer än 200kg äpplen vill vi att du bokar två tider i kalendern.

Beroende på äppelsort blir ca 50–70% av fruktens vikt must. Alltså 2kg äpplen ger minst en liter färdig must.

Bra att veta

Sommaräpplen är sämre att musta, men självklart går det. De tidiga sorterna ger dock inte lika stor mängd must. Tänk på att Transparente Blanche och liknande sorter inte får bli övermogna. Det bästa är att plocka dem direkt från trädet. Godast must blir det om man blandar flera sorter.

För höst och vinteräpplen gäller det att inte musta för tidigt, när ett äpple är moget, ger det en sötma som ger musten dess goda smak. Ett moget äpple har bruna kärnor, hos ett omoget är de ännu vita. Fula äpplen, samt fallfrukt utan sten,  går utmärkt att göra must på. Dock inte övermogna äpplen. Ett övermoget äpple är mjukt i köttet och ”knastrar” inte när du biter i det. Allra bäst must blir det på äpplen från höst och vintersorter.

Äpplen får inte komma från djurhagar, eftersom de kan innehålla bakterier.

Musten innehåller inga konstigheter som konserveringsmedel eller tillsatt socker. Endast 100% ren must. Ren must kan också vara lite grumlig, detta är helt normalt, du kan fördela det genom att skaka förpackningen några gånger innan musten hälls upp.

Du kanske vill göra Cider eller Vinäger av musten? Då finns det  många bra sidor på Internet som visar hur man går tillväga.

Mustresterna återanvänds som djurfoder samt kompost.

Att tänka på innan du kommer

Du kan betala med swish, beräkna din mängd äpplen, en pappersbärkasse är runt 7kg (annars risk att den går sönder.) Om du bara vill ha råmust måste du ta med egna väl tvättade kärl, vi tar inget ansvar om musten blir dålig av att kärlen inte är rena. Vi förutsätter annars att du vill ha musten pastöriserad och tappad i förpackning. Om det blir kö, ber vi dig ha överseende och i så fall om du inte vill vänta, komma tillbaka vid senare tillfälle, eller lämna dina äpplen så vi hör av oss när det är klart.

Kommer musten från mina äpplen?

Vid små mängder under 50 kg kan vi inte garantera att 100% av musten är från dina äpplen, den kan då samsas med äpplen från andra. Vid stora mängder kommer den färdiga musten enbart från dina egna äpplen.

Pastöriserad must 3 liter kostar 90kr inklusive förpackning

Råmust (ej pastöriserad) på egna kärl kostar 15kr/litern. Minsta volym på eget kärl 2L.